Hírek, aktualitások

Az ENSZ-főtitkár üzenete a nők elleni erőszak kiküszöbölésének nemzetközi napján

2018-11-23, Hétfő

2018. november 25. A nők és lányok elleni erőszak egy globális járvány. A nők és lányok elleni erkölcsi sérelem, társadalmaink szégyenfoltja, valamint a befogadó, igazságos és fenntartható fejlődés egyik legfőbb akadálya. A nők és lányok elleni erőszak lényegében az irántuk való tisztelet teljes hiányát jelenti, vagyis a férfiak kudarcát, hogy elismerjék a nők alapvető egyenlőségét és méltóságát. Ez egy kardinális emberi jogi kérdés.

Tovább >>

VILÁG A POKOL TORNÁCÁN

2018-11-12, Hétfő

2018. szeptember 1-jén „Globális érdekeket szolgál az ENSZ” címmel cikk jelent meg a Magyar Idők napilapban Fricz Tamás politológus tollából. Erre reagált Simai Mihálynak, a Magyar ENSZ Társaság elnökének „Világ a pokol tornácán” című írása, amely a lap 2018. szeptember 25-ei számában, a vélemény rovatban jelent meg.

Tovább >>

Az innovatív tudományos, gazdasági és társadalmi fejlődés új dimenziói, feltételei és Magyarország esélyei

2018-11-08, Hétfő

A Magyar ENSZ Társaság, a Közgáz Alma Mater, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézete és az MTA KRTK Világgazdasági Intézete panelbeszélgetést szervezett 2018. október 17-én a Corvinus Egyetemen „Az innovatív tudományos, gazdasági és társadalmi fejlődés új dimenziói, feltételei és Magyarország esélyei” címmel.

Tovább >>

Az ENSZ-főtitkár üzenete az újságírókkal szemben elkövetett bűncselekmények elleni nemzetközi napon

2018-11-07, Hétfő

2018. november 2. Mindössze egy évtized alatt több mint ezer újságírót gyilkoltak meg, miközben nélkülözhetetlen munkájukat végezték. Tíz esetből kilenc megoldatlan, ami azt jelenti, hogy ezen esetekben senkit sem vontak felelőségre.

Tovább >>

Az ENSZ-főtitkár üzenete az ENSZ napján

2018-10-26, Hétfő

2018. október 24. Az ENSZ napja az alapokmányunk hatálybalépését jelöli, a történelmi dokumentumét, amely magában foglalja a “mi, az Egyesült Nemzetek népeinek” reményeit, álmait és törekvéseit.

Tovább >>

30 éves a magyar katonai békefenntartás

2018-10-11, Hétfő

A Magyar ENSZ Társaság - az éves munkatervnek megfelelően, a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központtal (MH BTKK) együttműködésben - békefenntartással foglalkozó konferenciát szervezett 2018. október 09-én, Szolnokon.

Tovább >>

Az ENSZ-főtitkár üzenete a demokrácia nemzetközi napján

2018-09-13, Hétfő

UNIS Bécs, 2018. szeptember 15. A demokrácia nagyobb feszültségnek van kitéve, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Ezért kell idén a demokrácia nemzetközi napjának arra ösztönöznie bennünket, hogy keressük a demokrácia erősítésének lehetőségeit, valamint a megoldásokat a demokráciát érintő rendszerszintű kihívásokra.

Tovább >>

Elhunyt Kofi Annan ENSZ-főtitkár

2018-09-11, Hétfő

Kofi Annan, az ENSZ hetedik főtitkára a napokban 80 éves korában elhunyt. Temetésére szülőföldjén, Ghanában szeptember 13-án kerül sor.

Tovább >>

Szabó Máté kitüntetése

2018-07-30, Hétfő

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa a PRO UNIVERSITATE EMLÉKÉREM ARANY FOKOZATÁT adományozta Dr. Szabó Máté egyetemi tanárnak, a Magyar ENSZ Társaság elnökségi tagjának, volt ombudsmannak.

Tovább >>

Az UNHCR sajtóközleménye

2018-06-22, Hétfő

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a menekültek világnapja (június 20.) alkalmából sajtóközleményt adott ki, amelynek magyar nyelvű változatát közöljük. Az anyag végén a menekülthelyzettel kapcsolatos olyan fogalmak meghatározása szerepel, mint a (1) menekült; (2) menedékkérő; (3) belső menekült; és (4) hontalan. Az UNHCR nem használja a bevándorló/migráns kifejezést azok esetében, akiket erőszak üldözött el otthonukból.

Tovább >>

1234Utolsó