Képes történelem
„A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.). Sz. Bíró Zoltán előadása: „A vallási és etnikai kisebbségek az Orosz Föderációban”

A Magyar ENSZ Társaság az emberi jogok napja alkalmából (2015. december 10.) „A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” címmel konferenciát szervezett a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával. A konferencia előadói: dr. Tárnok Balázs, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, PhD hallgató, Vizi Balázs, tudományos főmunkatárs, MTA TK Kisebbségkutató Intézet, Sz. Bíró Zoltán, tudományos főmunkatárs, MTA BTK Történettudományi Intézet, Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, moderátor, Hevesi Ágnes, emberi jogi nagykövet, főosztályvezető-helyettes, Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.) a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával. A résztvevők

A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.). Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, moderátor, megnyitja a konferenciát.

 

.„A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.). Vizi Balázs előadása: “ A kisebbség fogalma, típusai, és a két legjelentősebb kisebbség: a vallási és etnikai kisebbségek”

A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.) a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával. A résztvevők egy része.

A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.) a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) támogatásával. A résztvevők egy része.

.„A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.). dr. Tárnok Balázs előadása: „Régi és új kisebbségek Európában”

.„A KISEBBSÉGEK JÖVŐJE A GLOBALIZÁLÓDÓ VILÁGBAN” konferencia (2015. december 10.). Prof. Szalayné Sándor Erzsébet az Alapvető Jogok Biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese a konferencián

Az ENSZ Társaságok Világszövetségének (WFUNA) 41. Közgyűlése (Vancouver, Kanada, 2015. november 18-23.) Bonian Golmohammadi (Svédország), a WFUNA főtitkára a nyitó ünnepségen a WFUNA tevékenységéről számol be a világ minden részéről érkezett ENSZ-társasági képviselőknek
Az ENSZ Társaságok Világszövetségének (WFUNA) 41. Közgyűlése (Vancouver, Kanada, 2015. november 18-23.) Dr. Gömbös Ervin a WFUNA alelnöke a plenáris ülésen elnököl, mellette balról: Sundeep Bhutoria (India), a WFUNA pénztárnoka, Bonian Golmohammadi (Svédország), a WFUNA főtitkára, jobbszélen Kathryn White (Kanada) a WFUNA végrehajtó bizottságának (vb) elnöke. Ezt követően Gömbös Ervint a WFUNA vb tagjává, Kathryn White-ot a vb alelnökévé választották.
Az ENSZ Társaságok Világszövetségének (WFUNA) 41. Közgyűlése (Vancouver, Kanada, 2015. november 18-23.) Gömbös Ervin az afrikai dekegátusok körében
A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényt Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a panelbeszélgetés moderátora nyitotta meg. A 70 éves ENSZ eredményeiről beszélt.
A 2015. évi ENSZ-napi rendezvény közönsége Simai Mihályt hallgatja.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen Hollai Imre az ENSZ Közgyűlés volt elnöke az ENSZ megalakulásának körülményeiről, Magyarország ENSZ-be történt felvételéről beszélt, hangsúlyozva, hogy az ENSZ kormányok szervezete, tevékenysége a tagállamok hozzáállásán múlik.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen Lamm Vanda, az MTA rendes tagja, az MTA osztályelnök-helyettese (IX. osztály) az ENSZ egyik legnagyobb eredményének az emberi jogok terén végzett kodifikációs tevékenységét méltatta. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozat 1948 óta valamennyi ENSZ nyilatkozat közül a legfontosabb és legnagyobb horderejű és jogosan az is marad, és alapvető forrása az emberi jogok és alapvető szabadságok előmozdítása és védelme érdekében tett nemzeti és nemzetközi erőfeszítések ösztönzésének.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen Dr. Kuntár Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Főosztályának vezetője a 2015. szeptemberi ENSZ Csúcstalálkozóról beszélt, amely elfogadta az elkövetkező 15 év 17 Fenntartható Fejlődési Célját, valamint az ENSZ Közgyűlés 70. ülésszakának programját mutatta be.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen Dr. Sulyok Gábor, az MTA Jogtudományi Intézet osztályvezetője a Biztonsági Tanáccsal kapcsolatos reformelképzeléseket taglalta.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvény közönsége

 

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen Kecskés D. Gusztáv, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa Magyarország ENSZ-be történő felvételéről és a Közgyűlésben a „magyar kérdés” vitájáról beszélt.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen az egyik hozzászóló (Szörényi András) az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának fordításáról érdeklődött.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvényen Dr. Gömbös Ervin főtitkár ismertette az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1985-ös kiadását és terjesztésének körülményeit.

A 2015. évi ENSZ-napi rendezvény közönsége

A Magyar ENSZ Társaság a Közgáz Alumnival együttműködve A társadalmak és a migráció: a XXI század kihívása (Kik? Honnan? Hova? Miért?) címmel konferenciát szervezett a Budapesti Corvinus Egyetemen 2015. október 1-jén. Zsúfolásig megtelt a C épület 500 fős nagy előadóterme.

 

Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, a konferencia moderátora bevezető előadását tartja (Migrációs konferencia, 2015. október 1.).

A Migrációs konferencia (2015. október 1.) előadói: Dr. Herczog Mária szociológus, Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi szóvivője és Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Budapest programkoordinátora

A Migrációs konferencia (2015. október 1.) hallgatóságának jobboldalon helyet foglaló harmada.

Dr. Herczog Mária szociológus a menekültkérdést a Gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezmény szemszögéből elemezte

Dr. Herczog Mária szociológus előadását hallgatják. (Migrációs konferencia, 2015. október 1.)

 

A Migrációs konferencián (2015. október 1.) részt vett Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora (baloldalon), mellette Gömbös Ervin, a Magyar ENSZ Társaság főtitkára. Mögöttük Szabó Marietta a Társaság titkára és Erdős André a Társaság alelnöke

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi szóvivője, aki sok időt töltött a magyar-szerb és magyar-horvát határon, az UNHCR helyzetértékelésének ismertetése mellett személyes élményeit is elmondta. (Migrációs konferencia, 2015. október 1.)

A Migrációs konferencia (2015. október 1.) hallgatóságának középen helyet foglaló harmada.

Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) Budapest programkoordinátora előadását tartja az IOM tevékenységéről. (Migrációs konferencia, 2015. október 1.)

A Migrációs konferencia (2015. október 1.) hallgatóságának baloldalon helyet foglaló harmada.
Kovács László volt külügyminiszter és EU biztos a Migrációs konferencián (2015. október 1.)
Az előadások utáni egyik hozzászóló. (Migrációs konferencia, 2015. október 1.)
Az előadások utáni egyik hozzászóló. (Migrációs konferencia, 2015. október 1.)
A Migrációs konferencia (2015. október 1.) A hallgatóság egy része

A Magyar ENSZ Társaság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „THE UNITED NATIONS IN A TURBULENT WORLD - 70 years in building peace and security” címmel angol nyelvű Mobil ENSZ-Akadémiát rendezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2015. május 6-án. A rendezvény programja a Hirek és aktualitások alatt olvasható: Kettős ENSZ évforduló: ENSZ 70 - magyar ENSZ-tagság 60 alatt:

Prof. Padányi József, dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektor-helyettese megnyitja a 2015. május 6-ai Mobil ENSZ-Akadémiát

Dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja köszönti a 2015. május 6-ai Mobil ENSZ-Akadémia résztvevőit

Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke előadást tart a 2015. május 6-ai Mobil ENSZ-Akadémián „Future of UN Peacekeeping in Light of Global Security Challenges” cimmel

A 2015. május 6-ai Mobil ENSZ-Akadémia hallgatóságának egy része

Prof. Szenes Zoltán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, volt vezérezredes, a Magyar ENSZ Társaság elnökségének tagja összegzi a 2015. május 6-ai Mobil ENSZ-Akadémia tanulságait

Tisztújító közgyűlés – 2015. Regisztráció (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Lassan megtelik a terem (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Martonyi János volt külügyminiszter érkezik a közgyűlésre (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Erdős André, Lukács Eszter és Hollai Imre (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Kezdődhet a közgyűlés? (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015.Konzultáció (Körösi Csaba államtitkár, Gömbös Ervin főtitkár és Simai Mihály akadémikus elnök) (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Simai Mihály akadémikus elnök megnyitja a közgyűlést. (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Kőrösi Csaba államtitkár, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője volt a meghívott előadó. Előadásának címe: „A fenntartható fejlődés döntő éve? Az ENSZ újra a tárgyalások fő sodrában” (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Kőrösi Csaba előadása után, a közgyűlés második részében Erdős André alelnök elnökölt (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Dokumentumok kiosztása (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Gömbös Ervin főtitkárt kiegészítést fűz a beterjesztett dokumentumokhoz (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Balról Horváth Pál, Boda József felesége és Boda József (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Barabás László, Szenes Zoltán és Matus János (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Martonyi János volt külügyminiszter elmélkedik jobbján Kroó Norbert akadémikus, baloldalán Tálas Péter (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Simai Mihály akadémikus elnök értékeli az elmút öt év munkáját (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Hollai Imre hozzászól (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Faragó Tibor hozzászól (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Józan Péter hozzászól (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Bálint Károly hozzászól (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Gömbös Ervin főtitkár bemutatja a Társaság legutóbbi kiadványát (Alapvető tények az ENSZ-ről), mellette Vadlövő Judit a közgyűlés jegyzőkönyv vezetője (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Szavazás a beterjesztett dokumentumokról. Az első sorban balról: Bora Gyula professzor emeritus, Kovács László volt külügyminiszter és volt EU biztos, továbbá Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Balassa Jenő távozó titkár (középen) mellette az utód Szabó Marietta (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Balassa Jenő távozó titkárt Gömbös Ervin köszönti (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Pintér László partnerével (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Matus János a Jelölő Bizottság munkáját ismerteti (Fotó: Gorka Márton)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Vajda László hozzászólása a jelölésekhez (Fotó: Motyó)
Tisztújító közgyűlés – 2015. Elkezdődött a tisztségviselők és a kotrmányzó tanács tagjainak a választása (Fotó: Gorka Márton)választás
Tisztújító közgyűlés – 2015. A szavazatszámláló bizottság: Dobák Géza, Gyöngyösi István (elnök) és Restás Bianka (Fotó: Motyó)